„Kitą kartą gamink dvigubą porciją“, – po pusryčių pasakė vyras, nuėmęs tuščią lėkštę nuo stalo. Įdarytas paplotėlis visada suvalgomas taip greitai, kaip paruošiamas, net nespėjus atvėsti – jie tokie skanūs. Pasidalinsiu receptu ir pasakysiu, kaip paįvairinti šį paprastą patiekalą.
Ingridientai:
- 0,5 stiklinės grietinės;
- 1,5 stiklinės miltų;
- 3 kiaušinių;
- 50 g sviesto;
- 1 žiupsnelis druskos;
- 0,5 arbatinio šaukštelio sodos;
- šviežios žolelės – petražolės, žalieji svogūnai.
Miltus būtinai persijoju, kad neliktų gumuliukų ir būtų birūs bei erdvūs. Pradedu ruošti tešlą: į gilų dubenį suberiu miltus, supilu grietinę, minkštą sviestą, sodą ir druską.
Jei po ranka neturiu grietinės, ją pakeičiau kefyru, patiekalo skoniui tai įtakos neturi.
Minkiau tešlą: ji turi būti tanki, elastinga ir nelipti prie rankų. Iš tešlos suformuoju rutulį ir padedu į šalį, leidžiu šiek tiek pailsėti, kol gaminu įdarą.
Supilkite vandenį į puodą ir užvirinkite. Vištienos kiaušinius įmušu į verdantį vandenį ir verdu lygiai 7 minutes. Man patinka toks paruošimo būdas: gerokai sutrumpėja gaminimo laikas, o vėliau lukštą nulupti daug lengviau.
Tačiau yra viena subtilybė – kiaušiniai turi būti kambario temperatūros, antraip lukštas įskils ir baltymas ištekės.
Daugiau Kietai virtus kiaušinius atvėsinu po tekančiu šaltu vandeniu, nulupu ir supjaustau nedideliais kubeliais.
Žalumynus nuplaunu, išdžiovinu popieriniu rankšluosčiu, susmulkinu ir sumaišau su kiaušiniais. Įdaras paruoštas.
Tešlą padalinu į lyginį skaičių gabalėlių, gaunu maždaug 5-6 cm skersmens kolobokus. Kiekvieną iškočioju į sluoksnį, bet ne per ploną.
Į centrą šaukštu dedu įdarą ir ant viršaus uždengiu antruoju sluoksniu. Kraštelius sutvirtinu per perimetrą sugnybdama rankomis ir kočėlu šiek tiek iškočioju gautą pyragą.
Gabaliukus apkepu keptuvėje nepripylus aliejaus po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol susidaro šviesiai auksinė plutelė.
Skanius plokščius pyragus dedu į lėkštę ir patiekiu karštus. Vaikai mielai jas valgo su grietine ir pienu, o mano vyrui labiau patinka aromatinga arbata.
Nors patiekalas labai paprastas, mano šeima nuo jo nepavargsta, nes keičiu priedus. Pavyzdžiui, sūris su varške daro juos švelnesnius. O sūris su česnaku suteikia pikantiško aromato ir skonio: tokius papločius tiekiu vakarienei vietoj duonos.
Jei noriu, kad patiekalas būtų sotesnis, tai kaip įdarą naudoju bulvių košę su keptais svogūnais arba malta mėsa – toks variantas gali tapti visaverte vakariene šeimai.