Pyragėliai su bulvėmis yra vienas mėgstamiausių ir tradicinių rusų virtuvės patiekalų. Jie įkūnija namų jaukumą, šilumą ir iš kartos į kartą perduodamas gastronomines tradicijas. Šie nedideli, bet sotumo suteikiantys gaminiai dažniausiai yra kepami arba kepti, jų galima rasti ir ant kasdieninio, ir ant šventinio stalo.
Pyragėliai buvo gaminami įvairiausių variantų, naudojant įvairius įdarus – nuo mėsiškų ir daržovių iki saldžių. Bulvės, būdamos įperkamas ir universalus produktas, tapo vienu iš populiariausių įdarų. Tai būdinga ne tik rusiškajai, bet ir daugeliui kitų pasaulio virtuvių, o tai suteikia bulvių pyragėliams tarptautiškumo.
Ingredientai tešlai:
- vanduo – 300 ml;
- pienas – 400 ml;
- sausos mielės – 11 g;
- cukrus – 3 šaukšteliai;
- druska – 2 šaukšteliai;
- augalinis aliejus – 6 šaukšteliai;
- tryniai – 2 vnt .;
- miltai – 1 kg.
Užpildo ingredientai:
- bulvės – 1 kg;
- svogūnas – 1 vnt .;
- paprika – 1 šaukštelis;
- džiovintas pikantiškas – 1 šaukštelis;
- druska – ½ šaukštelio.
Gaminimo procesas:
Mieles ir cukrų supilkite į šiltą pieną, sumaišytą su vandeniu. Į mielių mišinį įpilkite trynių, augalinio aliejaus, druskos ir išmaišykite.
Į mišinį suberkite miltus ir užminkykite minkštą ir šiek tiek lipnią tešlą. Palikite tešlą po maistine plėvele šiltoje vietoje 2 valandoms.
Įdarui skirtą svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Po valandos tešlą dar kartą minkykite ir vėl palikite kilti.
Nuluptas bulves išvirkite ir sutrinkite iki tyrės. Sumaišykite tyrę su svogūnais, paprika, džiovintais pipirais ir druska.
Po poros valandų tešlą dar kartą minkykite ir padalinkite į kolobokus, po 70-80 gramų. Iš tešlos iškočiokite nedidelius plokščius paplotėlius ir sudėkite įdarą.
Tyrę sandariname tešloje, šiek tiek pailginame, sandarius galus paslepiame viduje. Keptuvėje įkaitinkite tiek augalinio aliejaus, kad pyragėliai plūduriuotų jame.
Pyragėlius lengvai apspauskite ir apkepkite aliejuje iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos. Svarbu pyragėlius dėti į aliejų siūlėmis žemyn.
Rezultatas – minkšti, skanūs ir aromatingi bulvių pyragėliai. Iškepus pyragėlius galima dėti ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų visas aliejus.