Blynai su varške – tai populiarus ir visame pasaulyje mėgstamas patiekalas, kuriame dera minkšti blynai ir maistinga varškė. Šis derinys džiugina savo universalumu, nes jį galima patiekti tiek pusryčiams, tiek kaip saldų desertą. Plonų, lengvų blynų tekstūra puikiai dera su kremišku ir saldžiu varškės įdaru, todėl tai yra vienas iš tų patiekalų, kuris niekada nenuvilia.
Blynų kilmė ir istorija
Blynų istorija siekia senovės laikus, kai jie buvo ruošiami ne tik kaip kasdienis valgis, bet ir turėjo simbolinę reikšmę. Lietuvoje blynai buvo saulės simbolis, reiškiantis pavasario atėjimą. Jų šviesi spalva ir apvali forma asocijavosi su atgimstančia gamta ir ilgesnėmis dienomis. Laikui bėgant blynai tapo daugelio tautų virtuvės dalimi, o jų receptai įgavo įvairiausių variacijų. Šiandien blynai su varške yra vienas populiariausių ir labiausiai vertinamų receptų, ypač dėl savo puikaus skonio ir paprasto paruošimo.
Ingredientai tešlai:
- 250 ml pieno;
- 250 ml vandens;
- 50 g sviesto;
- 1 valgomasis šaukštas cukraus;
- 5 kiaušiniai;
- 1/3 šaukštelio druskos;
- 280 g miltų.
Ingredientai varškės įdarui:
- 600 g 9 % varškės;
- 4 šaukštai cukraus;
- 1 kiaušinio trynys;
- vanilinas pagal skonį.
Paruošimo eiga:
1. Paruoškite tešlą.
Puode įkaitinkite pieną su sviestu, kad sviestas visiškai ištirptų. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska. Į šią masę po truputį pilkite karštą pieno ir sviesto mišinį, kad ingredientai susijungtų į vientisą masę.
Toliau į gautą masę išsijokite miltus. Sijokite dalimis, kad nesusidarytų gumuliukai. Kai miltai bus gerai įmaišyti, supilkite verdantį vandenį ir gerai išmaišykite, kad tešla įgautų reikiamą konsistenciją – ji turi būti skysta, tačiau elastinga.
2. Paruoškite varškės įdarą.
Į varškę įmuškite kiaušinio trynį, įberkite cukraus ir vanilino. Švelniai išmaišykite, kad įdaras būtų vienalytis, tačiau nepertrintas – turi išlikti varškės tekstūra.
3. Iškepkite blynus.
Įkaitinkite keptuvę ir lengvai ją patepkite aliejumi. Iš paruoštos tešlos iškepkite plonus blynus. Keptuvę reikia kaitinti tolygiai, kad blynai gražiai apskrustų, bet nesudegtų.
4. Suformuokite blynus.
Ant kiekvieno blyno uždėkite šaukštą varškės įdaro. Blynus galite susukti į vyniotinius arba sulankstyti į vokelius – pasirinkite formą pagal savo skonį.
5. Apkepkite arba iškepkite orkaitėje.
Jei norite, galite blynus papildomai apkepti. Sudėkite juos į sviestu pateptą kepimo formą, aptepkite lydytu sviestu ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 20 minučių, kol jie lengvai apskrus. Alternatyviai galite blynus dar kartą apkepinti keptuvėje.
Patiekimas:
Kai blynai bus iškepę, juos galite patiekti su grietine, mėgstama uogiene ar medumi. Jie puikiai tinka tiek karšti, tiek atvėsę, todėl yra idealus pasirinkimas sočiai pusryčių ar desertų idėjai.
Blynai su varške – tai patiekalas, kuris sujungia tradicijas ir modernius skonius. Jų gaminimas nėra sudėtingas, tačiau rezultatas visuomet džiugina. Skanaus!