Moldaviški pyragėliai yra ryškus tradicinio Moldovos kulinarinio meno pavyzdys. Šis patiekalas, neatsiejama Moldovos virtuvės dalis, kilęs iš senovės ir jungia turtingą vietinių tradicijų paveldą.
Pyragėliai gali būti saldūs arba pikantiški, dažnai jie simbolizuoja Moldovos kultūrai būdingą jaukumą ir svetingumą.
Tešla moldaviškiems pyragams dažniausiai ruošiama miltų ir vandens pagrindu, o tai suteikia minkštumo ir lengvumo. Įdaras skiriasi priklausomai nuo sezono ir pageidavimų.
Moldovoje pyragėliai tradiciškai ruošiami šventėms, šeimos susibūrimams ir didelėms vaišėms.
Ingredientai tešlai:
- Vanduo – 100 ml;
- Augalinis aliejus – 100 ml;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Miltai – 370 g.
Ingredientai kopūstų įdarui:
- Rauginti kopūstai – 800 g;
- Svogūnai – 1 vnt.;
- Morkos – 1 vnt .;
- Augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- Sviestas – 20 g;
- Cukrus
–2 šaukšteliai; - Malti pipirai – ½ šaukštelio.
Ingredientai bulvių įdarui:
- Bulvės – 6 vnt.;
- Pievagrybiai – 500 g;
- Svogūnai – 2 vnt.;
- Augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- Druska – šaukštelis;
- Sviestas – 30 g;
- Bulvių sultinys – 30 ml.
Gaminimo procesas:
Į dubenį supilkite vandenį ir augalinį aliejų, įberkite druskos ir išmaišykite. Į mišinį įsijokite miltus, užminkykite minkštą ir nelipnią tešlą. Kol ruošite įdarą, tešlą palikite šiltai po rankšluosčiu.
Kopūstų įdarui smulkiai supjaustykite svogūną, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Keptuvėje augaliniame aliejuje pakepinkite svogūną iki auksinės rudos spalvos.
Svogūną supilkite sviestu, suberkite morkas ir pakepinkite 2 minutes. Tada į keptuvę suberkite kopūstą, išmaišykite ir virkite 5 minutes.
Į kopūstus suberkite cukrų, išmaišykite ir neuždengę troškinkite 20-25 min. Troškinus į kopūstą įberkite maltų pipirų.
Bulvių įdarui bulves nulupkite ir virkite, kol suminkštės. Smulkiai supjaustykite svogūną, o grybus supjaustykite šiek tiek stambiau.
Keptuvėje augaliniame aliejuje pirmiausia pakepinkite svogūną, kol suminkštės, o tada suberkite pievagrybius. Grybus pakepinkite apie 10 minučių, kol išgaruos visa drėgmė.
Grybų mišinį pasūdykite ir pipiruokite. Bulves sutrinkite, supilkite bulvių sultinį, išmaišykite ir pasūdykite.
Keptus grybus sumaišykite su bulvių koše.
Išmuškite tešlą ir padalinkite į 15-17 mažų kolobokų.
Iš kiekvienos bandelės iškočiokite labai plonus, beveik permatomus paplotėlius. Įdarą dėkite ant paplotėlio krašto ir tešlą bei įdarą iškočiokite į vamzdelį.
Kraštelius užlenkiame į vidų, kad įdaras neiškristų.
Pyragėlius dėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu.
Pyragėlius patepkite pieno ir trynio mišiniu, kepkite 190 laipsnių temperatūroje 20-25 min.
Rezultatas – labai skanūs ir aromatingi moldaviški pyragėliai. Jei pageidaujama, šią tešlą galima naudoti su kitais įdarais.