Lavašas yra labai senovinis patiekalas, jį gamino babiloniečiai, šumerai, egiptiečiai, asirai ir persai. Pirmieji plonų neraugintų pyragų paminėjimai pasirodė tarp Babilono gyventojų. Tuo pat metu žmonės pradėjo išradinėti rankinius malūnus ir skiedinius. Tikriausiai su nauju grūdų perdirbimo į miltus būdu atsirado paplotėlis.
Keista, bet persiški paplotėlių ruošimo būdai yra panašūs į tai, kaip šiandien gaminamas lavašas Kaukaze ir daugelyje kitų šalių. Armėnijos, Gruzijos ir Kaukazo gyventojams lavašas turi ypatingą reikšmę. Šis patiekalas yra tradicinis ir nacionalinis.
Mes jums pasakysime, kaip iš pita duonos pasigaminti sočius mėsos suktinukus.
Ingredientai:
- Vištienos filė – 2 vnt.;
- Svogūnai – 2 vnt.;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Augalinis aliejus – 40 ml;
- Lavašas – 3 vnt.;
- Sviestas;
- Pomidoras – 4 vnt.;
- Paprika – 1 šaukštelis;
- Vanduo – 200 ml;
- Bazilikas – 4 lapai.
Gaminimo procesas:
Smulkiai supjaustykite filė ir svogūną. Pasūdykite filė, sumaišykite su svogūnais, įpilkite augalinio aliejaus ir išmaišykite.
Supjaustykite 3 pita duonos lakštus, sulankstytus į 4 sluoksnius. Turėtumėte baigti pailgus stačiakampius. Ant kiekvieno sluoksnio krašto dėkite įdarą, apvyniokite į vidų, kraštus sulenkdami.
Keptuvėje augaliniame aliejuje apkepkite suktinukus iš visų pusių iki auksinės rudos spalvos. Smulkiai supjaustykite antrąjį svogūną ir pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje ir svieste iki šviesiai auksinės rudos spalvos.
Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite į pakepintus svogūnus. Įberkite druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį ir paprika. Supilkite mišinį vandeniu ir išmaišykite.
Suktinukus sudėkite į pomidorų padažą ir uždenkite dangčiu.
Troškinkite suktinukus ant vidutinės ugnies 20 minučių. Pabarstykite smulkintu baziliku.
Patiekiant suktinukus reikia aptepti padažu, kuriame buvo virti.
Pasirodo sultingas pita duonos patiekalas su mėsa.