Beliašai yra pyragėliai, kurį žino visi, gyvenę Sovietų Sąjungoje. Beliašus galima rasti bet kurioje geležinkelio stotyje ir turguje. Tai buvo nepakeičiamas maistas darbuotojams. Beliašai buvo kepami net valgyklose, nes jie buvo sotūs ir skanūs.
Žinoma, jie sako, kad šiuolaikiniai beliašai pastebimai skiriasi nuo to, kas buvo paruošta anksčiau. Ko gero, reikalas slypi senoviniuose receptuose, kurie buvo prarasti sovietmečiu.
Tačiau ne visi gaminimo būdai yra blogi. Verta atsisakyti pirktų baltųjų, o ne naminius. Mes pasakysime, kaip patiems pasigaminti beliašus.
Ingredientai:
- kefyras – 400 g;
- druska – šaukštelis;
- kiaušinis – vnt.;
- manų kruopos – 20 g;
- soda – šaukštelis;
- miltai – 550 g;
- augalinis aliejus – 50 ml.
Užpildo ingredientai:
- malta mėsa – 750 g;
- svogūnai – 300 g;
- vanduo – 70 ml;
- druska – šaukštelis
Gaminimo procesas:
Į dubenį su šiltu kefyru įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir gerai išplakite. Į kefyrą suberkite 120 gramų miltų, manų kruopas ir sodą, užminkykite tešlą.
Likusius miltus suberkite į kefyrą ir ant stalo užminkykite elastingą ir minkštą tešlą. Į tešlą supilkite augalinį aliejų ir toliau minkykite, kol jis nustos lipti prie rankų.
Palikite tešlą riebalais pateptame inde 30 minučių, uždengtą. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutrinkite trintuvu.
Svogūną ir pipirus pasūdykite, suberkite į maltą mėsą ir gaukite įdarą baltymams.
Kad būtų sultingumas, į faršą įpilkite šiek tiek vandens.
Dar kartą gerai išminkykite tešlą, padalinkite ją į graikinio riešuto dydžio kolobokus. Iš kolobokų iškočiokite plokščius paplotėlius, dėkite į juos įdarą ir uždarykite kraštus.
Įkaitinkite augalinį aliejų keptuvėje ir sudėkite beliašus. Pyragai turi plūduriuoti aliejuje. Kepkite beliašus iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Iškepę beliašus padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
Rezultatas – sultingi ir aromatingi greiti baltymai, pagaminti su kefyru.