Jei neturite daug laiko, bet norite paruošti kažką ypatingo, šis patiekalas yra būtent tai, ko jums reikia. Jis ne tik skanus, bet ir lengvai pagaminamas. Švelni, sultinga vištiena su aromatingomis daržovėmis suteiks namams jaukumo ir malonaus kvapo. Tai patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingai progai, kai norisi palepinti save ar artimuosius.
Ingredientai
Vištienai:
- 8 vištienos kulšelės
- 1 arbatinis šaukštelis itališkų žolelių
- 1 arbatinis šaukštelis maltos paprikos
- 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų
- 2 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai augalinio aliejaus
Daržovėms:
- 5 vidutinės bulvės
- 2 svogūnai
- 1 morka
- 400 g kopūstų
- 1 paprika (nebūtina)
- 1 saliero stiebas (nebūtina)
Padažui:
- 1 valgomasis šaukštas grietinės
- 1 valgomasis šaukštas majonezo
- 1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus
- Druska pagal skonį
- 3-5 česnako skiltelės (nebūtina)
Papildomai:
- 2-3 valg. šaukštai vandens
- Augalinis aliejus kepimo formai patepti
- Šviežios arba džiovintos žolelės pabarstymui
Gaminimo eiga
1. Vištienos marinavimas
Marinavimas suteikia vištienai ypatingą skonį, todėl jo praleisti nerekomenduojama. Pirmiausia į dubenį suberkite itališkas žoleles, papriką, juoduosius pipirus ir žiupsnelį druskos. Įpilkite sojų padažo ir augalinio aliejaus. Viską gerai išmaišykite.
Vištienos kulšeles gerai įtrinkite paruoštu marinatu. Kad skoniai geriau įsigertų, palikite marinuotis bent 20–30 minučių. Jei turite daugiau laiko, galite palikti porai valandų ar net per naktį šaldytuve. Taip mėsa taps dar sultingesnė ir aromatingesnė.
2. Daržovių paruošimas
Kol vištiena marinuojasi, pasiruoškime daržoves:
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite ketvirčio žiedais.
- Morkas nuvalykite ir supjaustykite apskritimais.
- Bulves nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais.
- Kopūstą supjaustykite didesniais gabalais.
- Jei naudojate papriką, ją supjaustykite dideliais kvadratais.
- Saliero stiebą supjaustykite plonais apskritimais.
Visas susmulkintas daržoves suberkite į didelį dubenį, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį, išmaišykite.
3. Padažo ruošimas
Kad daržovės būtų sultingos ir dar skanesnės, jas užpilame specialiu padažu. Į dubenį įdėkite grietinę, majonezą ir pomidorų pastą. Viską gerai išmaišykite, suberkite cukrų ir vėl išmaišykite. Jei mėgstate česnaką, įspauskite kelias skilteles ir įmaišykite į padažą.
Paruoštą padažą supilkite ant daržovių ir gerai išmaišykite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų skaniu mišiniu.
4. Kepimo paruošimas
Kepimo skardą arba stiklinę kepimo formą lengvai patepkite augaliniu aliejumi. Ant dugno paskleiskite supjaustytus svogūnus – jie suteiks papildomo aromato ir neleis vištienai pridegti.
Ant svogūnų guolio išdėliokite marinuotas vištienos kulšeles. Ant jų tolygiai paskleiskite daržovių mišinį. Jei norite dar sodresnio skonio, į tarpelius įdėkite kelias nesmulkintas česnako skilteles.
Pabarstykite smulkintomis žolelėmis ir įpilkite 2–3 valgomuosius šaukštus vandens – tai padės daržovėms išlaikyti sultingumą kepant.
5. Kepimas
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Skardą uždenkite folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 50–60 minučių. Jei norite, kad vištiena turėtų traškią plutelę, likus 10 minučių iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją ir leiskite vištienai šiek tiek apskrusti.
Kai visi namai prisipildo nuostabaus aromato, žinokite – jūsų patiekalas jau beveik paruoštas!
6. Patiekimas
Iškepusią vištieną su daržovėmis išimkite iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti. Patiekalą galite gardinti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, krapais ar petražolėmis.
Patiekite tiesiai iš orkaitės – vištiena bus sultinga, o daržovės minkštos ir kvapnios. Puikiai dera su šviežiomis salotomis ar lengvu grietinės padažu.
Papildomi patarimai
- Jei norite švelnesnio skonio, vietoje majonezo galite naudoti daugiau grietinės.
- Daržoves galite keisti pagal sezoną – vietoje kopūstų naudokite cukinijas arba baklažanus.
- Jei mėgstate aštresnį skonį, į marinatą įberkite šiek tiek čili miltelių.
- Norint sveikesnio varianto, kepimui naudokite alyvuogių aliejų.
Gero apetito!