Home » Receptai » Cukinijos su grybais žiemai: šis salotų receptas yra mano būtinas

Cukinijos su grybais žiemai: šis salotų receptas yra mano būtinas

by admin

Cukinijų sezonas yra įsibėgėjęs, ir daugelis sodininkų jau džiaugiasi gausiu derliumi. Šios daržovės yra ne tik sveikos, bet ir itin universalios – jas galima naudoti įvairiuose patiekaluose, nuo sriubų iki salotų, užkandžių ir pagrindinių patiekalų. Jei ieškote naujų idėjų, kaip išnaudoti šį sezoną, siūlome išbandyti skanius ir naudingus cukinijų salotų su grybais receptą. Šios salotos puikiai tinka žiemai – jas galima pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve ar rūsyje, kad žiemą galėtumėte mėgautis jų skoniu.

REKLAMA

Šis receptas yra ne tik lengvai pagaminamas, bet ir labai skanus, jį galima patiekti kaip užkandį, garnyrą ar net pagrindinį patiekalą. Jis taip pat puikiai tinka vegetarams ir tiems, kurie nori papildyti savo mitybą daržovėmis. Be to, šios salotos yra puikus būdas išnaudoti gausius cukinijų derlius ir išsaugoti jų skonį žiemai.

Kodėl verta rinktis cukinijas ir grybus?

Cukinijos yra mažai kaloringos, bet labai maistingos daržovės, turinčios daug skaidulų, vitaminų ir mineralų. Jos padeda gerinti virškinimą, stiprina imuninę sistemą ir naudingos širdies sveikatai. Grybai – dar viena vertinga daržovė, turinti daug baltymų, vitaminų D, B grupės vitaminų ir antioksidantų. Kombinacija su kitomis daržovėmis ir prieskoniais leidžia sukurti unikalų skonį bei naudą sveikatai.

Paruošimo žingsniai: kaip pasigaminti skanias cukinijų salotas su grybais

Sudedamosios dalys:

  • 1,5 kg cukinijų
  • 250 g svogūno
  • 250 g morkų
  • 700 g grybų (gali būti pievagrybiai, kreivagalviai ar kitų jūsų mėgstamų rūšių grybai)
  • 1 valg. šaukštas druskos
  • 50–60 ml aliejaus kepimui
  • 80 g cukraus
  • 1 galvutė česnako
  • 250 g satsebeli arba kito pomidorų padažo
  • 1 arb. šaukštelis universalių prieskonių (pvz., prieskonių mišinio)
  • 1/2 arb. šaukštelio maltos kalendros
  • 1/3 arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių (nebūtina, bet suteikia aštrumo)
  • 45 ml acto (9%)

Reikmenys:

  • Pjaustymo peiliai
  • Keptuvė
  • Puodas
  • Sterilizuoti stiklainiai
  • Mediniai šaukštai
  • Tarka

Paruošimo procesas:

1. Paruoškite daržoves

Pirmiausia, nuplaukite ir nusausinkite visas daržoves. Cukinijas supjaustykite dideliais kubeliais, kad jų skonis būtų gerai išryškintas. Svogūną ir morkas taip pat supjaustykite – svogūną smulkiai, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Grybus nuvalykite nuo nešvarumų ir supjaustykite į 2–4 dalis, priklausomai nuo jų dydžio.

2. Sušerkite cukinijas

Supjaustytas cukinijas sudėkite į didelį dubenį ir įberkite 1/2 šaukšto druskos. Maišykite ir palikite 20 minučių, kad daržovės išskirtų sultis. Po to nusausinkite iš jų išsiskyrusias sultis – tai padės sumažinti skysčio kiekį salotose ir pagerins jų konsistenciją.

REKLAMA

3. Kepkite daržoves

Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite 50–60 ml aliejaus. Sudėkite svogūną ir kepkite 4-5 minutes, kol jis taps skaidrus. Tada įdėkite morkas ir kepkite dar 4 minutes, kol jos šiek tiek suminkštės. Tą pačią keptuvę naudokite grybus – kepkite juos, kol išgaruos skystis ir grybelis taps auksinės spalvos, o tada šiek tiek apskrudinkite.

4. Paruoškite troškinį

Puode sudėkite cukinijas, įberkite dar 1/2 šaukšto druskos ir cukraus. Užvirinkite ir troškinkite apie 25 minutes, nuolat maišant, kad daržovės gerai suminkštėtų ir susimaišytų su skoniais.

5. Sumaišykite ir virkite

Į puodą su cukinijomis sudėkite keptus svogūnus, morkas ir grybus. Smulkiai supjaustykite česnako galvutę ir įdėkite į troškinį. Taip pat įpilkite satsebeli ar kitą pomidorų padažą, universalius prieskonius, maltą kalendrą ir aitriųjų paprikų dribsnius (jei naudosite). Viską gerai išmaišykite ir virkite dar 20 minučių, uždengę ar neuždengę pagal pageidavimą (jei neplanuojate išgarinti skysčio, laikykitės neuždengto virimo).

6. Pabaiga ir sandėliavimas

Likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, įpilkite acto – jis suteiks salotoms puikų skonį ir padės išsaugoti jų kokybę ilgiau. Paruoštas salotas supilkite į sterilizuotus stiklainius, uždarykite dangteliais ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve arba rūsyje – taip galėsite mėgautis šiuo skoniu žiemą.

REKLAMA

Nauda ir patarimai

Šios cukinijų salotos su grybais yra ne tik skanios, bet ir labai naudingos jūsų sveikatai. Be to, jos yra puikus būdas išsaugoti sezonines daržoves ir mėgautis jų skoniu visus metus. Taip pat galite keisti prieskonius ar naudoti savo mėgstamus padažus, kad gautumėte norimą skonį.

Patarimai:

  • Jei norite salotos skystesnės, praleiskite sultis iš cukinijų ir troškinkite iš karto.
  • Galite naudoti įvairius grybus – pievagrybius, baravykus ar kitus mėgstamus.
  • Laikykite stiklainius šaldytuve ir geriausia juos suvartoti per 2-3 savaites.
  • Šį receptą galima pritaikyti ir kitoms daržovėms, pavyzdžiui, paprikoms ar cukinijų derliui.

JUMS TAIP PAT PATIKS

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas