Pyragai – kiekvienam žmogui pažįstamas patiekalas. Pyragaičius lengva iškepti, jie visada būna skanūs ir aromatingi.
Anksčiau porcijinių pyragų nebuvo, dažniausiai būdavo ruošiami tik dideli pyragai. Valstiečių šeimose moterys pastebėjo, kad didelius pyragus greitai suvalgydavo vyresni šeimos nariai. XVI–XIX amžiuje buvo įprasta pirmiausia maitinti vyrus, o paskui vaikus.
Kad vaikai po valgio neliktų alkani, moterys pradėjo kepti porcijinius pyragus. Vėliau ši tendencija išliko visuomenėje.
Paruoškime skanius purius ir minkštus kefyro pyragėlius.
Ingredientai:
- Kefyras – 200 ml;
- Augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- Kiaušiniai – 2 vnt.;
- Miltai – 700 g;
- Kepimo milteliai – 10 g.
Užpildo ingredientai:
- Bulvės – 500 g;
- Svogūnai – 1 vnt.;
- Druska – žiupsnelis.
Gaminimo procesas:
Į dubenį su kefyru supilkite augalinį aliejų, įberkite druskos ir cukraus, išmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Miltus ir kepimo miltelius persijokite į kefyrą, užminkykite minkštą, šiek tiek lipnią tešlą.
Palikite bandelę šiltoje vietoje po celofanu 10 minučių.
Šiuo metu išvirkite nuskustas bulves ir sutrinkite iki tyrės.
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje iki auksinės rudos spalvos. Į bulves suberkite svogūnus, pagal skonį pasūdykite, suberkite pipirus ir įpilkite šaukštą bulvių sultinio.
Išmuškite tešlą ir padalinkite į 12 kolobokų.
Iš kolobokų iškočiokite nedidelius plokščius paplotėlius, į kuriuos dedame įdarą. Uždenkite įdarą pyragėlių viduje ir dėkite juos siūle žemyn.
Keptuvėje augaliniame aliejuje apkepkite pyragėlius iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Rezultatas yra rožiniai, kvapnūs bulvių pyragai.
Švelni plona tešla puikiai dera su bulvių įdaru.