Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien vartoti pieno produktus, nes juose gausu vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalcis ir vitaminas D, vitaminas B ir baltymai. Tačiau tarp ekspertų atsiranda prieštaringų duomenų apie tai, ar pieno produktai yra naudingi ar žalingi sveikatai.
Vieni nusprendžia jų visiškai atsisakyti dėl laktozės netoleravimo, kiti pereina prie vegetariškos mitybos, treti geriau jaučiasi be jų. Yra keletas klaidingų nuomonių apie tai, kaip pieno produktų atsisakymas paveiks organizmą.
Prieš nuspręsdami atsisakyti pieno produktų, pažiūrėkite, kaip jūsų kūnas gali į juos reaguoti:
1. Galite numesti svorio, bet dėl kitos priežasties. Daugelis įžymybių teigia, kad atsisakę pieno produktų sugebėjo numesti svorio. Tačiau šis efektas turi paprastą paaiškinimą: jei iš savo valgiaraščio išbrauksite didelę maisto produktų grupę ir niekuo jos nepakeisite, kasdien suvartosite mažiau kalorijų.
Taip, po kurio laiko pastebėsite, kad jūsų svoris mažėja, tačiau tai susiję ne su pieno produktų atsisakymu, o su tuo, kad nevartojate tam tikros maisto produktų grupės.
2. Rečiau kankins galvos skausmai. Kai kuriais atvejais galvos skausmą sukelia pieno produktų vartojimas dėl juose esančio tiramino. Visų pirma, geltonojo sūrio ir tam tikrų sūrių mėgėjai dažniau kenčia nuo migrenos ir galvos skausmo.
3. Rečiau jus kankins pučiantis pilvas. Daugiau nei pusė mūsų planetos gyventojų sunkiai virškina pieną. Tai susiję su tuo, kad daugeliui jų trūksta laktazės – fermento, būtino karvės pienui perdirbti.
4. Gali nukentėti sveikas virškinimas. Nors virškinimas gali pagerėti atsisakius pieno produktų, tai negarantuoja sveiko žarnyno. Virškinamajame trakte yra daug įvairių bakterijų – tiek gerųjų, tiek blogųjų.
5. Galite pradėti trūkti svarbių maistinių medžiagų. Pieno produktai, kaip ir baltymai, riebalai ir angliavandeniai, yra sveikos mitybos dalis. Juose gausu svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis ir vitaminas D, vitaminas A, vitaminas E, baltymai, folio rūgštis, vitaminai B1, B2, B6 ir B12.
6. Galite pradėti dažniau sirgti. Kai nustosite vartoti pieno produktus, jūsų imuninė sistema pradės silpnėti. Tai susiję su svarbaus vitamino B12, kuris randamas pieno produktuose ir padeda reguliuoti imuninę sistemą, kovojant su bakterijomis, trūkumu.
Trūkstant vitamino B12 galite jausti silpnumą ir lengviau susirgti nepageidaujamomis ligomis. Norėdami to išvengti, valgykite daugiau maisto, kuriame yra vitamino B12, pavyzdžiui, žuvies, mėsos ir kiaušinių.
7. Jūsų odos būklė pagerės. Karvės piene yra hormonų, kurie gali paveikti hormonus organizme ir padidinti odos riebalų gamybą, užkimšti poras. Todėl atsisakę pieno produktų galite pastebėti, kad pagerėjo odos išvaizda ir tekstūra.
8. Tapsite energingesni. Jei reguliariai valgysite kaloringą maistą, akcentuodami sūrį, grietinėlę ir sviestą, atsisakę pieno produktų greičiausiai pradėsite juos keisti kažkuo kitu.
Pavyzdžiui, norėdami kompensuoti kalcio trūkumą, turėsite pradėti valgyti daugiau špinatų ar ankštinių daržovių. Ir kuo daugiau vartosite maisto, kuriame gausu vitaminų, tuo energingesni jausitės.
9. Ir jūsų nuotaika bus stabilesnė. Karvės piene yra daugiau hormonų, tokių kaip estrogenas ir progesteronas, kai kurie iš jų patenka į organizmą kaip šalutiniai produktai.
Maišydami su žmogaus hormonais estrogenai ir progesteronas iš karvės pieno gali sukelti nuotaikų svyravimus. Jei atsisakysite karvės pieno, šie svyravimai gali sumažėti.
10. Atsisakius pieno produktų gali pasireikšti abstinencijos simptomai. Jei organizmas prie jų pripratęs, atsisakius visos grupės produktų iš savo meniu, gali pasireikšti abstinencijos simptomai. Pavyzdžiui, galite jaustis labiau pavargę nei įprastai ir jums sunku užmigti. Taip jūsų kūnas reaguoja į mitybos pokyčius.
11. Galbūt negaunate pakankamai baltymų. Labai svarbus mikroelementas, kurį gauname iš pieno produktų. Baltymai būtini raumenų auginimui ir tinkamam organų bei kaulų funkcionavimui.
Nors kituose produktuose yra baltymų, be pieno teks atidžiau žiūrėti, ar netrūksta šio mikroelemento. Viename puodelyje karvės pieno gausite 8 gramus baltymų, o 30 gramų sūrio – apie 6 gramus baltymų.
Jei pieno produktai buvo jūsų vienintelis šio mikroelemento šaltinis, turėsite ieškoti alternatyvos ir užpildyti trūkumą tokiais produktais kaip migdolai, sardinės ar ankštinės daržovės.