Home » Patarimai » Neišmeskite braškių kotelių – saugokite gamtą ir pasinaudokite jų naudingumu!

Neišmeskite braškių kotelių – saugokite gamtą ir pasinaudokite jų naudingumu!

by admin

Braškių sezonas atsidaro – tai puiki proga pasimėgauti šiuo gardžiu ir sveiku vaisiumi. Braškės ne tik suteikia malonų skonį ir gaivumą, bet ir pasižymi gausybe naudingų savybių, kurios gali pagerinti mūsų sveikatą ir savijautą. Šiame straipsnyje aptarsime įvairius braškių privalumus, jų naudą organizmui, tradicinius ir šiuolaikinius gydymo būdus, taip pat dalinsimės įdomiais receptais su šiuo nuostabiu vaisiumi.

REKLAMA

Braškių nauda sveikatai

Nors dažnai manoma, kad braškės yra tik saldus desertas, iš tiesų jos yra tikras vitaminų ir mineralų lobis. Šviežios braškės yra turtingos vitaminais C, K, B grupės vitaminais, antioksidantais ir fitochemikalais, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą, mažina uždegimus ir saugo nuo lėtinių ligų.

Širdies ir kraujagyslių sveikata: Braškės yra geras flavonoidų šaltinis, kurie padeda mažinti blogojo cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje ir gerina kraujagyslių elastingumą. Reguliariai vartojant šį vaisių, galima sumažinti širdies ligų riziką, pagerinti kraujotaką ir išlaikyti gerą kraujo spaudimą.

Antioxidacinės savybės: Braškės yra itin turtingos antioksidantais, tokiais kaip antocianinai, flavonoliai ir polifenoliai. Šie komponentai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti senėjimo procesus bei įvairių ligų vystymąsi.

REKLAMA

Imuninei sistemai: Dėl didelio vitamino C kiekio braškės stiprina imuninę sistemą, padeda mažinti peršalimo ir gripo riziką. Be to, vitaminas C gerina odos ir gleivinių būklę.

Virškinimo sistemai: Braškių skaidulos palaiko virškinimo funkciją, reguliuoja žarnyno judesius ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Sulėtina senėjimo procesus: Antioksidantai, esantys braškėse, gali padėti mažinti odos senėjimo požymius, gerina odos elastingumą ir suteikia jai skaistumo.

REKLAMA

Braškių naudojimas liaudies medicinoje

Liaudies medicinoje braškės ir jų dalys jau seniai naudojamos gydomosioms ir profilaktinėms priemonėms. Be šviežių vaisių, ypač vertingos yra braškių uogos, lapai ir uodegelės, kurios dažnai naudojamos arbatoms, užpilams ir kaukėms.

Braškių lapų arbata: Džiovinti braškių lapai turi raminamųjų savybių ir padeda sumažinti stresą bei įtampą. Jie taip pat naudingi inkstų funkcijos stiprinimui ir šlapimo takų infekcijų gydymui. Gaminant arbatą, užpilkite 1 arbatinį šaukštelį džiovintų lapų stiklinei verdančio vandens, palaikykite 10-15 minučių ir gerkite po kelis puodelius per dieną.

Užpilas nuo uždegimų: Susmulkintos braškių uodegelės (uogos ar jų dalys) gali būti naudojamos kaip užpilas, kuris padeda mažinti uždegimus organizme ir stiprina imuninę sistemą. Užpilui paruošti reikalinga viena arbatinė šaukštelis susmulkintų uodegėlių, užpilkite ją stikline verdančio vandens ir leiskite nusistovėti apie 10 minučių. Gerti rekomenduojama 3 kartus per dieną.

REKLAMA

Profilaktika ir pagalba sergant diabetu: Braškių stiebai ir lapai dažnai naudojami kaip natūralios priemonės cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti. Iš jų galima pasigaminti stiprią arbatą, kuri padeda normalizuoti gliukozės kiekį ir stiprina kasos funkciją.

Braškių grožio receptai

Be naudos organizmui, braškės yra vertingos ir odos bei plaukų priežiūrai. Natūralūs jų ingredientai gali būti puikūs grožio pagalbininkai.

Atjauninanti braškių kaukė: Sutrinkite keletą šviežių braškių uogų ir sumaišykite su šaukštu medaus ar natūralaus jogurto. Šią masę užtepkite ant veido ir palaikykite apie 15 minučių. Kaukė veiksmingai gaivina odą, mažina raukšles ir odos nelygumus.

REKLAMA

Plaukų stiprinimo kaukė: Sumaišykite braškių tyrę su trintais avižiniais dribsniai ir trupučiu vandens arba kokosų aliejaus. Tepkite ant švarių plaukų šaknų ir palaikykite 20-30 minučių. Ši kaukė stiprina plaukus, stabdo slinkimą ir suteikia žvilgesio.

Braškių ir jų dalių panaudojimas kasdienėje mityboje

Be tradicinių šviežių uogų, braškių lapai ir uodegelės gali būti naudingas papildymas kasdieniam racionui. Pavyzdžiui, jų užpilai puikiai dera salotoms, jogurtams ar net vaisių kokteiliams. Taip pat galite pasigaminti natūralių sirupų ar džemų, kurie praturtins jūsų patiekalus ir suteiks naudingų medžiagų.

Receptas: Braškių ir citrinos salotos
Supjaustykite šviežias braškes, pridėkite šviežių citrinos sulčių ir šiek tiek mėtų. Ši salotos yra ne tik skanios, bet ir stiprina imuninę sistemą bei gerina virškinimą.

REKLAMA

Braškių arbata – naudokite džiovintų braškių lapus ir uodegėles, užpilkite karštu vandeniu ir leiskite nusistovėti. Ši arbata ne tik malšina stresą, bet ir padeda išvalyti organizmą.

Apibendrinimas

Braškių nauda sveikatai yra daugialypė ir įrodyta tiek moksliniais tyrimais, tiek liaudies medicinos patirtimi. Jas galima naudoti kaip natūralų papildą kasdienėje mityboje, grožio priemonėse ar kaip profilaktinę priemonę nuo įvairių ligų. Be to, jų skonis ir aromatas įkvepia kurti naujus receptus ir eksperimentuoti su sveiku maistu.

Svarbiausia – ne tik mėgautis braškėmis, bet ir naudoti jų dalis, kurios dažnai būna nepastebimos ar bevertės. Tai – natūrali ir prieinama priemonė stiprinti savo sveikatą ir puoselėti grožį.

REKLAMA

JUMS TAIP PAT PATIKS

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas