Yra jūros druskos, Himalajų druskos, valgomosios druskos ir daugybė kitų rūšių, kurios skiriasi viena nuo kitos. Kartais žmonės mano, kad „druska“ ir „natris“ yra keičiami terminai, tačiau techniškai tai nėra tas pats dalykas. Druska yra dviejų pagrindinių mineralų: natrio ir chlorido derinys. Natris yra mineralas, kuris yra gyvybiškai svarbus palaikant raumenų ir nervų funkciją bei palaikant tinkamą skysčių balansą organizme, tačiau per didelis jo kiekis gali sukelti aukštą kraujospūdį ir kitas problemas, nors jo kiekį reguliuoja inkstai.
Dėl to labai svarbu suprasti, kurios šešios druskos rūšys yra sveikiausios. Tai teigiama sveikatos straipsnyje, kurį patvirtino licencijuota mitybos specialistė Kayla Girgen.
Stalo druska
Į valgomąją druską, dar vadinamą įprasta druska, yra pridėta jodo. Pasak Nacionalinio sveikatos instituto, jodas reikalingas skydliaukės hormonams gaminti ir yra ypač svarbus nėštumo ir kūdikystės metu, kad tinkamai vystytųsi kaulai ir smegenys.
Kai kuriuose regionuose dirvožemyje nėra jodo, todėl padidėja jodo trūkumo rizika. Siekiant išspręsti šią problemą, druskos jodavimo programos yra įgyvendinamos daugelyje šalių, įskaitant JAV.
Viename arbatiniame šaukštelyje valgomosios druskos yra 2360 miligramų (mg) natrio ir 310 mikrogramų (mcg) jodo.
Jūros druska
Virėjai dažnai teikia pirmenybę jūros druskai, o ne valgomajai druskai dėl rupesnės tekstūros ir sodresnio skonio. Jis apdorojamas minimaliai arba visai neapdorojamas.
Be to, ekspertai teigia, kad jūros druskos kristalai gali būti didesni nei valgomosios druskos, todėl joje yra mažiau natrio. Tačiau natrio kiekis jūros druskoje gali skirtis priklausomai nuo prekės ženklo ir svyruoja nuo maždaug 320 iki 560 mg ketvirtadalyje arbatinio šaukštelio.
Jūros druskoje esantys mikroelementai suteikia minimalią naudą sveikatai. Taigi, norėdami gauti daugiau mineralų į savo mitybą, ekspertai rekomenduoja sutelkti dėmesį į maistą, kuriame gausu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vaisius, daržoves, nesmulkintus grūdus ir ankštines daržoves.
Košerinė druska
Košerinės druskos pavadinimas kilęs iš žydų kašruto tradicijos, kurioje yra mitybos taisyklių, pavyzdžiui, draudimas valgyti kruviną mėsą. Pagal šią tradiciją žydai naudojo stambią druską kraujui pašalinti, todėl atsirado terminas „košerinė druska“.
Košerinė druska gali būti naudojama įvairiems gaminimo būdais. Puikiai tinka pagardinti, marinuoti, sūdyti ir rūkyti.
Natrio kiekis košerinėje druskoje skiriasi priklausomai nuo prekės ženklo ir svyruoja nuo 310 iki 590 mg/¼ arbatinio šaukštelio.
Himalajų rožinė druska
Kitaip nei druska, išgaunama iš jūros vandens, pavyzdžiui, valgomoji ir jūros druska, Himalajų rožinė druska kasama Pakistano kasyklose.
Himalajų rožinė druska dažnai laikoma gurmaniška druska ir joje gali būti daugiau mineralų nei valgomojoje druskoje, nors jos nepakanka, kad būtų suteikta maistinė nauda. Be to, nepaisant teiginių, kad ši druska yra sveikesnė už kitas, nėra tai patvirtinančių klinikinių tyrimų.
Natrio kiekis Himalajų rožinėje druskoje gali skirtis priklausomai nuo prekės ženklo, bet yra maždaug 380–970 mg/¼ šaukštelio.
Žolelių juodoji druska
Žolelių juodoji druska, taip pat žinoma kaip Kala Namak, yra stambi druska, naudojama tradicinėje Pietų Azijos ir Ajurvedos kulinarijoje ir medicinoje. Jis gaminamas iš Himalajų ar kitų natūralių druskos uolienų, specialiai kūrenant krosnyje, pridedant ajurvedinių žolelių.
Manoma, kad dėl Ajurvedos žolelių ir antioksidacinių savybių derinio juodoji žolelių druska turi naudos sveikatai, pavyzdžiui, gerina burnos ir širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Tačiau didžioji dalis to, kas žinoma apie Kala Namak naudą, gaunama iš tradicinės Ajurvedos medicinos, o ne iš išsamių mokslinių tyrimų. Klinikiniai tyrimai su žmonėmis yra riboti.
Tyrimai rodo, kad Kala Namak sudėtyje yra mažiau natrio ir daugiau mineralų nei valgomojoje druskoje. Remiantis USDA Nutrition Facts duomenų baze, viename arbatiniame šaukštelyje juodosios druskos yra 1930 mg natrio ir 0 mg kalcio, geležies ir kalio.
Druskos pakaitalas
Druskos pakaitalai imituoja druskos skonį, dažnai vietoj natrio chlorido naudojamas kalio chloridas. Jie gali padėti tiems, kurie nori sumažinti natrio kiekį, bet žmonės, sergantys inkstų ligomis, pirmiausia turėtų pasitarti su gydytoju, nes šie pakaitalai gali padidinti kalio kiekį.
Ketvirtadalyje arbatinio šaukštelio druskos pakaitalo paprastai nėra natrio, o kalio kiekis gali svyruoti nuo 525 iki 690 mg, priklausomai nuo prekės ženklo.