Galbūt manote, kad tam tikrų maisto produktų valgymas gali visiškai pakeisti kiaušinius, mėsą ar sūrį, tačiau taip nėra. Daugelis maisto produktų, kurie laikomi daug baltymų turinčiais, iš tikrųjų negali suteikti organizmui reikiamo kiekio šios maistines medžiagos.
Beveik kiekvienas žmogus bent kartą gyvenime pagalvoja apie sveiką mitybą arba net bando laikytis subalansuotos dietos, kurioje angliavandeniai, baltymai ir riebalai vartojami pagal rekomenduojamas normas. Dažnai į tai priverčia atkreipti dėmesį pradėti sporto užsiėmimai ar tiesiog noras pagerinti savijautą. Bene svarbiausia organinė maistinė medžiaga yra baltymai.
Baltymai atlieka esminę funkciją organizme – jie yra būtini raumenų augimui, hormonų bei neurotransmiterių gamybai. Pakankamas baltymų kiekis mityboje gali padėti numesti svorio, pagerinti bendrą kūno sudėtį ir sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tačiau ne visi produktai, laikomi baltymingais, iš tikrųjų turi pakankamai šios maistines medžiagos.
Produktai, kurie nėra tokie baltymingi, kaip manoma:
Žemės riešutų sviestas Žemės riešutų sviestas yra puikus vitamino E ir folio rūgšties šaltinis, tačiau jis nėra pats geriausias baltymų šaltinis. 32 g porcijoje yra tik 8 g baltymų, todėl jis negali pakeisti gyvūninės kilmės produktų.
Paprastas jogurtas Nors jogurtas gali atrodyti kaip baltymingas produktas, jame baltymų kiekis skiriasi priklausomai nuo tipo. Paprastame jogurte 170 g yra tik apie 8,92 g baltymų, o graikiškame – net 17,3 g. Be to, graikiškas jogurtas turi apie 50 % mažiau angliavandenių, todėl jis yra geresnis pasirinkimas tiems, kurie laikosi mažai angliavandenių turinčios dietos.
Baltyminiai batonėliai ir užkandžiai Nors daugelis produktų reklamuojami kaip „baltyminiai”, jie gali turėti tik kelis gramus baltymų ir didelį cukraus kiekį. Už vietoj to rinkitės natūralų maistą, pavyzdžiui, pusryčius, kuriuose yra 2 kiaušiniai, sūris ir vaisiai.
Smoothie kokteiliai Dauguma paruoštų smoothie nėra geri baltymų šaltiniai, nebent jie pagaminti iš specialių ingredientų. Jei norite tikrai baltymingo kokteilio, ieškokite tokių, kuriuose 450 ml yra bent 15–30 g baltymų.
Chia sėklos Chia sėklos turi daug naudingų medžiagų, tačiau jose nėra itin daug baltymų. 28 g chia yra tik 4,68 g baltymų. Vis dėlto jos yra puikus skaidulų šaltinis, todėl verta jas įtraukti į mitybą.
Buljonas Paprastas vištienos sultinys turi tik apie 3,26 g baltymų 250 ml. Kaulų sultinys yra geresnis pasirinkimas, nes jame gali būti net tris kartus daugiau baltymų.
Granola Nors granola yra patogus užkandis, joje paprastai yra mažai baltymų. Jei norite daugiau baltymų, rinkitės granolą, kurioje yra bent 12 g baltymų porcijoje.
Humusas Avinžirniai, pagrindinis humuso ingredientas, yra baltymingi (14,5 g baltymų 150 g), tačiau pats humusas turi mažiau baltymų – tik 4,77 g 60 g porcijoje. Norint padidinti baltymų kiekį, jį galima valgyti kartu su vištiena ar pupelėmis.
Riešutų pienas Karvės piene yra apie 9,68 g baltymų 250 ml, tačiau dauguma augalinių pienų, tokių kaip migdolų ar kokosų, turi labai mažai baltymų – vos 1 g ar net mažiau.
Kvinoja Kvinoja dažnai laikoma baltyminga, nes joje daugiau baltymų nei kituose grůduose. 185 g kvinojos yra apie 8 g baltymų, o tuo tarpu baltuosiuose ryžiuose – tik 3,52 g.
Išvada Nors daugelis produktų laikomi baltymingais, kai kuriuose iš jų baltymų kiekis yra palyginti mažas. Todėl svarbu rinktis tikrai daug baltymų turinčius maisto produktus, kad organizmas gautų pakankamą kiekį šios svarbios maistines medžiagos.